Skip to main content

Diğer Sağlık Personeli (DSP)

Diğer Sağlık Personeli (DSP) - Kartal OSGB

İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri kapsamınca görevlendirilen sağlık memurları, hemşire, çevre sağlığı teknisyeni ve acil tıp teknisyeni diğer sağlık personeli arasında yer alır. Bu gibi sağlık diplomasına sahip olanlar ayrıca Bakanlık tarafından verilen işyeri hemşireliği belgesine de sahip olan kişilerdir.

Bilindiği üzere özellikle de tehlike riski çok yüksek olan iş alanlarında mutlaka iş sağlığı ve güvenliği kapsamında önlemler alınmalıdır. Bu önlemler kapsamında işyeri hekiminin yanı sıra bu gibi sağlık memuru, işyeri hemşiresi ve teknisyenler gibi diğer sağlık personellerinin olması da son derece önemlidir.

Diğer sağlık personellerinin de yer aldığı bir iş ortamında mutlaka işçi sağlığı ve güvenliği ön planda olur. Oluşabilecek kazaların en aza indirgenmesi adına bu yöntemlerin kullanılması işveren, işçi ve iş sağlığı ve güvenliği uzmanı tarafında da memnuniyet oluşturacaktır.

Diğer Sağlık Personeli Kimler Olabilir?

Diğer sağlık personeli kimler olabilir sorusunun karşılığı olarak ise şunu belirtmekte fayda var: Hemşire, acil tıp teknisyeni, işyeri hekimi ve çevre sağlık teknisyeni gibi çeşitli diplomalara sahip olan sağlık çalışanlarının bakanlıkça verilen sertifikalar ile diğer sağlık personeli olmaları sağlanabilir.

İşyerlerindeki kaza risklerinin en aza indirilmesi adına bu gibi mesleklere de fazlasıyla ihtiyaç vardır. Sahada çok fazla çalışanın olması ve beraberinde kaza risklerinin de olması bu mesleklere olan ihtiyacın da artmasına neden olmuştur. İşyeri hekimiyle birlikte görev yapacak olan bu gibi personeller kaza risklerinin en aza indirgenmesini de sağlayacaktır.

Diğer Sağlık Personeli Zorunluluğu

Diğer sağlık personeli yönetmeliği kapsamında diğer sağlık personeli zorunluluğu olan işyerleri de belirtilmiştir. Bu kanun ve yönetmeliğe göre 10'dan az çalışanı olan yerlerde, tehlikeli ya da az tehlikeli sınıflarda çalışmalarını sürdüren yerlerde, diğer sağlık personelleri bulunmak zorunda ve 35 dakika yasal çalışma zorunluluğu da bulunmaktadır.

Az tehlikeli sınıfta yer alan işletmeler kapsamında çalışan başına ayda en az 6 dakika olacak şekilde çalışma zorunluluğu bulunmaktadır. Tehlikeli sınıflarda yer alan işletmeler kapsamında ise çalışan başına ayda en az 9 dakika çalışma zorunlulukları bulunmaktadır. Çok tehlikeli sınıflarda ise her çalışan başına en az 12 dakika olacak şekilde yasal çalışma zorunluluğu bulunmaktadır.

Diğer sağlık personellerinin bu gibi yasal çalışma zorunluluklarını yerine getirdiğinde oluşabilecek kaza riskleri de en aza indirgenecektir. Böylelikle tehlikeli, az tehlikeli ya da çok tehlikeli iş sınıfları fark etmeksizin hemen hepsinde kişiler çok rahat da edecektir.

Diğer Sağlık Personeli Görevleri

Diğer sağlık personeli görevleri ise şunlardan oluşmaktadır:

  • İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin değerlendirilmesi, planlanması, izlenmesi ve yönlendirilmesi,
  • Çalışan kişilerin sağlık muayene formlarının yazılması ve muayene sırasında hekime yardımcı olunması,
  • Özel politika kapsamındaki grupların takip edilmesi ve gerekli tüm sağlık muayenelerinin yapılması,
  • Çalışanlara sağlık eğitimlerinin verilmesi, eğitimlerde görev alınması,
  • İlk yardım hizmetlerinin organizasyonlarında görev alınması,
  • İşyeri ve binanın genel hijyeninin takip edilerek denetlenmesi,
  • İşyeri hekimi tarafından verilen diğer iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili tüm görevlerin yerine getirilmesi

Tüm bu görevlerin yanı sıra diğer sağlık personelleri oldukça yaygın bir politika izleyerek sağlık ve iş güvenliği kapsamında çeşitli görevlerin yerine getirilmesini de sağlamaktadır.

Diğer sağlık personeli bulundurması zorunlu olan işletmeler genellikle tehlikeli, az tehlikeli ve çok tehlikeli iş sınıflarında değerlendirilen işletmelerdir. Bu gibi işletmelerde yer alacak olan diğer sağlık personelleri diğer tüm iş güvenliği uzmanları ve işyeri hekimleri ile birlikte aktif faaliyetlerini de en iyi şekilde sürdürmektedirler.