Temel İş Güvenliği Eğitimi
Temel iş güvenliği eğitimi Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinde görevli İSG uzmanları tarafından tüm çalışanlara verilen ortak güvenlik tedbirlerini içeren eğitimlerden biridir. Çalışanların iş güvenliği kültürünü kazanması, alınması gereken temel tedbirlerin neler olduğunu öğrenmesi, bu tedbirlerin neleri önleyebileceğini kavraması temel iş güvenliği eğitimi ile mümkün olmaktadır. Çalışılan sektördeki risklerin bilinmesi önleyici tedbirlerin alınmasına ve bu tedbirlere sıkı sıkıya bağlı kalınmasına yardımcı olmaktadır.
Eğitim verilerek çalışanlar teşvik edilir ve iş kazalarına yönelik olarak dikkatli olmaları sağlanır. Hiçbir eğitim verilmeyen çalışan ile temel güvenlik eğitimi verilen işçilerin çalışma ve kaçınma davranışları arasında belirgin bir fark bulunmaktadır. Örneğin kaynak işçiliğinde, elleri, gözleri ve vücudu korumanın önemini eğitimlerle kavrayan bir işçi, buna dikkat etmeyen, eğitim almamış bir işçiden daha dikkatli çalışacaktır. Bunun gibi birçok ağır işçilikte ve diğer tehlike sınıflarında temel iş güvenliği eğitiminin % 100 faydası hissedilmektedir.
Eğitimin her çalışan iş başında verilmesi, çalışanların işyerlerini değiştiğinde verilmesi, iş kolları değiştiğinde verilmesi ve yeni teçhizat kullanımından sonra verilmesi güncel tutulması adına önemlidir. Zaten ilgili yönetmeliklerde kimin ne zaman alması gerektiği ile ilgili detaylar yer almaktadır. Bu detaylara bakarak İSG uzmanlarının hangi tehlike sınıflarına ne kadar eğitim vereceği ile ilgili çalışmaları planlaması daha kolay olmaktadır.
Temel İş Güvenliği Eğitimi Konuları
Temel iş güvenliği eğitimi konuları arasında çalışma mevzuatı, çalışanların yasal ve sosyal hakları, işyerinin temizliği ve düzeni, meslek hastalıklarından ve iş kazalarından doğan hukuki sonuçlar gibi genel konuları içermektedir. Bu konulara bakıldığında her işçinin mutlaka bilgilenmesi gereken hususlar olduğu göze çarpmaktadır. Tüm çalışanların yasal hakkı vardır, tüm sektörlerde iş kazası yaşanabilir, tüm işyerlerinin belirli bir düzeni ve temizliği vardır, tüm çalışanları ilgilendiren mevzuat da aynıdır.
Sağlık açısından almaları gereken eğitim konuları arasında meslek hastalıklarına nelerin sebep olduğu, hastalıklardan nasıl korunabileceği, ne gibi tekniklerin yer aldığı, biyolojik riskler, psikolojik riskler ve ilk yardım bulunmaktadır. İş kazalarında veya diğer rahatsızlıklarda ilk yardımın hayat kurtarıcı etkisi vardır. Meslek hastalığından korunmak için ailesi olan, aile geçindiren her işçinin belirli tedbirleri bilmesi ve bunlara uyum sağlaması önemlidir.
Teknik olarak değinilen konular ise ergonomik, kimyasal ve fiziksel riskler, elle kaldırma ve taşıma, parlamadan, patlamadan ve yangından korunma, iş ekipmanların doğru kullanılması, ekranlı araçlarla taşıma yapılması, elektrik ile ilgili riskler, güvenlik işaretleri, kişisel donanımların kullanılması, tahliye ve kurtarma gibi başlıklara detaylı olarak değinilmektedir.
Temel İş Güvenliği Eğitimi Sertifikası
Temel iş güvenliği eğitimi alan her çalışan sertifika almaya hak kazanmaktadır. Bunun önemi vardır çünkü kimlerin eğitime dahil olduğu olası bir İSG uzmanı değişikliğinde hızlıca kontrol edilebilir. Sisteme işlenen bu sertifika bilgileri ile eğitimlerin sürekliliği ve sürdürülebilirliği kontrol altında olmaktadır. Kimlerin yenileme eğitimi alacakları, kimlerin sıfırdan eğitime tabi tutulacağı gibi konular temel iş güvenliği eğitimi sertifikası ile takip edilebilmektedir.
Çalışanların ne kadar temel iş güvenliği eğitimi alacaklarına dair yönetmelik maddesinde şu ifadeler yer almaktadır:
Az tehlikeli işletmelerde çalışanlara 3 yıl geçerli olmak kaydı ile yıllık 8 saat bu eğitim verilmektedir. Tehlikeli işletmelerde çalışanlara 2 yıl geçerli olmak kaydı ile yıllık 12 saat, çok tehlikeli işletmelerde çalışanlara ise 1 yıl geçerli olmak kaydı ile yıllık 16 saat temel iş güvenliği eğitimi verilmesi gerekmektedir. Görüldüğü üzere çok tehlikeli sınıftaki işçilerin bunu her yıl alması gerekiyor.