Skip to main content

İşyeri Hekimliği

İşyeri hekimliği OSGB’ler bünyesinde işletmelere sağlık konusunda destek olan, çalışanların sağlık eğitimi almasını sağlayan ve kendilerini korumaları konusunda rehberlik eden meslek dalıdır. Her hekimlikte olduğu gibi Tıp Fakültesinden mezun olma şartı aranır. İşyeri hekimi olarak görevlendirilmek için Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerine müracaat etmek gerekir. Ayrıca Çalışma Bakanlığının açmış olduğu sınavda da başarılı olmak şartı aranmaktadır. Bu sınav bir bölümünde tıbbi konuları ele alırken, diğer bölümlerde iş ve çalışma hayatını ilgilendiren mevzuatla ilgili sorular sorulmaktadır.

İşyeri Hekimi Nerede Çalışır? - Kartal OSGB

Çalışanların mesleklerini icra ederken hangi iş güvenliği kurallarına riayet etmeleri gerektiği nasıl büyük önem taşıyorsa, hijyen eğitimi, sektöre özgü sağlık problemlerini önleme, meslek hastalıklarının önüne geçme konusu da işyeri hekimliğinin kapsamında büyük önem taşımaktadır. İş sağlığı ve güvenliği bölümünün güvenlik kısmı İSG uzmanlarını, sağlık kısmı işyeri hekimlerini ilgilendirmektedir. Elbette bu çizgi keskin olmamakta, koordineli şekilde çalışarak işletmenin ve çalışanlarının sağlık ve güvenliklerini eşgüdüm halinde korumaktadırlar.

İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin birincil elden yürütülmesini sağlayan Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri bünyesinde istihdam edilerek, işletmelerin taleplerini karşılayan İSG uzmanları, işyeri hekimleri ve diğer sağlık personelleri, bütünsel bir yaklaşım ile mesleklerini ifa ederler.

İşyeri Hekimliği Maaş

İşyeri hekimliği maaş konusu çok merak edilen konuların başında gelmektedir. Aile Hekimliği, Acil Servis Hekimliği veya uzman hekimlerden maaş olarak farkı olup olmadığı, bu sektörde çalışmak isteyen doktorlar tarafından merak konusu olmaktadır. Bu konuda sektörden bilgi alınabildiği gibi bizzat iş başvurusu yaparak da bilgi edinilebilir. Genel olarak maaş durumu OSGB yetkilileri ile görüşerek netleştirilmektedir. Bu yüzden birimden birime farklılık gösteren bir durum ile karşı karşıyayız.

Hekimlerin bağlı olduğu odalar aracılığı ile işyeri hekimliği asgari sözleşme ücretleri belirlenmektedir. Asgarisini karşılamakla yükümlü olan OSGB firmaları işyeri hekimleri ile sözleşme imzalayabilir. 2020 yılı için belirlenen asgari şartlar 2021 yılında revize edilecektir.

Tam gün çalışma için önerilen minimum ücretler tehlike sınıflarına bakılmaksızın 20.638,98 TL olarak belirlenmiştir. Bu ücretler ile İSGKATİP modülüne girişler yapılmakta ve çalışma başlamaktadır. Türk Tabipler Birliği aracılığı ile belirlenen ve çalışan işçi sayısına göre belirlenen ücretler standart şekilde uygulanmaktadır.

İşyeri Hekimliği Maaşları - Kartal OSGB

İşyeri hekimlerinin üstlendikleri görevler son derece önemlidir. Çalışanların sağlığını korumak için yapılan tüm çalışmalarda OSGB yetkilileri, işyeri yetkilileri ve İSG profesyonelleri ile eşgüdüm sağlanmaktadır. Periyodik sağlık muayeneleri, işe giriş sağlık raporları, iş kazası tutanakları ve çalışanın sağlık durumunun takibi, rapor sonrası işe dönüş için gerekli muayeneler gibi birçok sağlık görevi, işyeri hekimleri aracılığıyla yürütülmektedir.

İşyeri Hekimi Nerede Çalışır?

İşyeri hekimi nerede çalışır sorusuna temel olarak iki cevap vardır. Merkez ofis olarak tam günlü çalışması halinde Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri veya İşyeri Sağlık Güvenlik Birimleri kullanılmaktadır. Ancak elbette işyerlerinin düzenli olarak ziyareti, hijyen eğitimleri, çalışanların risk durumlarına göre farklı eğitimleri için işyerinde de çalışma zamanı takvim edilmelidir.

İşyeri hekiminin kendine ait bir ofisi ve asgari şartları taşıyan bir muayenehanesi de bulunmalıdır. Görevi hekimlik olan personel olarak sorumlu oldukları işyerlerinde çalışan herksin sağlığını korumak için gerekli tavsiyeler ve eğitimler, planlı şekilde yürütülmektedir. İşçilerin kendilerini koruması için alınması gereken önlemleri anlatarak, uyulup uyulmadığını da kontrol görevi verilmiştir. İş güvenliği uzmanları ile birçok ortak çalışma noktası olan işyeri hekimleri, Bakanlığa sunulmak üzere raporlama, veri toplama ve istenen bilgileri İSG-KATİP modülüne girme sorumluluğunu da üstlenmektedir. Bu tip görevlerde diğer sağlık personeli işyeri hekimlerine yardımcı olmaktadır.