İşe Giriş Sağlık Raporu
Sektör fark etmeksizin işçilerin çeşitli işlere girmesi için gerekli olan belgeler arasında işe giriş sağlık raporu da yer almaktadır. Özellikle de kendi sektör gereği tehlikeli ya da çok tehlikeli iş sınıflarında olan işyerlerinde bu gibi belgeler çok daha önem arz etmektedir.
Nitekim başta inşaat sektörü olmak üzere sanayi, fabrika, yükleme işleri ve çeşitli ağır ve yaralanma ihtimali bulunan işlerde kişiler sağlıklarını ön planda tutmalıdır. Bu bağlamda işe giriş sürecinde sağlık raporundan geçen kişilerin işe alınması da son derece doğru bir yaklaşım olacaktır.
İşe Giriş Sağlık Raporu Geçerlilik Süresi
İşe giriş sağlık raporları işyeri hekimleri tarafından da verilebilir. Bu sağlık raporlarının geçerlilik süresi ise de değişiklik göstermektedir. Buna göre işe giriş sağlık raporu geçerlilik süresi çok tehlikeli sınıflar için 1 yıl iken tehlikeli sınıflar için 3 yıldır. Süresini geçiren işe giriş sağlık raporlarının ise mutlaka güncellenmesi gerekmektedir.
İşe giriş sağlık raporlarının işçiler tarafından mutlaka alınması gerekmektedir. Nitekim tehlikeli ve çok tehlikeli sınıflarda çalışacak olan kişilerin bu tür raporları alarak iş başvurusu yapmaları son derece önemlidir. İşveren ve iş sağlığı ve güvenliği uzmanları tarafından da mutlaka takip edilmesi gereken bu konunun hassasiyetle sürece tabi tutulması da gerekmektedir.
İşe Giriş Sağlık Raporu Nereden Alınır?
İşe giriş sağlık raporu nereden alınır gibi sorular da fazlasıyla sorulmaktadır. Nitekim işe giriş sağlık raporlarının alınması için işyeri hekimleri, çeşitli OSGB firmalarına özgü olan mobil sağlık araçları ve çeşitli sağlık kuruluşları tercih edilebilir.
Bu gibi kurumlar ya da kişiler tarafından alınacak raporlar ile birlikte kişiler kolaylıkla işe giriş sağlayabilirler. Çeşitli OSGB firmaları tarafından hizmet verilen mobil sağlık araçlarından da yine işe giriş sağlık raporları en kolay biçimde alınabilir. Nitekim işe girişlerde OSGB sağlık raporu gibi belgeler işveren tarafından da bakılmalıdır. Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıflarda iş yapacak olan kişilerin bu belgeler ile birlikte o işi yapabileceklerine dair kanıtları da ellerinde bulunur.
Laboratuvar Tetkikleri ve Anlamları
Laboratuvar tetkikleri ve anlamları temel olarak incelendiğinde şu gibi sonuçlara değinebiliriz:
- RBC: Oksijen taşıyan hücre miktarını gösteren tetkiktir. Düşük değer olması kan kaybı ya da anemi olduğunun bir göstergesidir.
- MCV: Oksijen taşıyan kan hücrelerinin büyüklüklerini ortaya koyan bir tetkiktir.
- HB: Kandaki hemoglobin miktarını gösteren bir tetkiktir.
- HCT: Kanda yer alan eritrosit ve hemoglobin miktarını gösterir.
- PLT: Pıhtılaşmayı sağlayan hücreleri gösterir.
- WBC: Vücudun bağışıklık sistem uygunluğunu, oranını gösterir.
Özellikle de yüksek riskli işlerde görev yapacak olanların mutlaka bu gibi laboratuvar tetkikleri için detaylı araştırmaları yapmaları ve testleri olmaları gerekmektedir.